22.12.2023

Diabeteskauppa testaa: LabTex Care Nordicin tattarityyny

BlogiTerveys ja hyvinvointi

Onko hyvästä tyynystä stressin lievittäjäksi? Pystyykö akanatäyte parempaan kuin vanu?

Diabeteskauppa testaa: LabTex Care Nordicin tattarityyny

Hienoisista ennakkoluuloista huolimatta loistotuote!

Terveellä epäluulolla varustettu ihminen ei usko ennen kuin itse näkee ja kokeilee. Tällä kertaa kokeili tattarityynyä. Toki testaamaan kutsui pakkotilanne, kun nykyinen tyyny alkoi olla entinen.

Niska-hartiaseudun suhteellisen krooninen jumitus ei tykkää tavallisista vanutyynyistä, joiden muhkeus kuihtuu nopeasti. Tattarityynyssä kiinnostikin lupaus tattariakanoiden kyvystä antaa kevyttä hierontaa pään ja niskan alueelle. Tattarityynyn kehuttiin tukevan selkärangan luonnollista asentoa, ehkäisevän päänsärkyä sekä niska-hartiaseudun kipuja ja jumitiloja. Toisin sanoen pitäisi olla semmoinen perfect match. Ostopäätöksen viimeisteli tattarityynyn luonnollisuus, josta tulee hyveellinen maailmanpelastajan olo: tattariakanoita valkaisemattomasta puuvillasta tehdyssä tyynyliinassa.

Ensituntumalla tyyny on käsitellessä miellyttävän painoinen ja hauskasti kahiseva. Pieni epäilys hiipii mieleen, josko kahina haittaa nukahtamisongelmista kärsivää. Mutta hienoinen kahina kääntyykin voitoksi: mieleen tulee kesä ja tuulessa huojuva kaislikko. Rentouttava mielikuva. Akanat ryhtyvät heti hommiin ja tyynytuntuma toden totta on hierova. Aivan erilainen kuin normi vanu-, höyhen- tai superlonityynyllä. Aamulla jopa tuntuu kuin niska-hartiaseutu olisi tavanomaista rennompi. Totta vai houretta, ihan sama! Tunne ratkaisee.

Tattarin eduiksi luetellaan mm. matala kosteustaso, hyvä ilmankierto ja helppohoitoisuus. Kun tattari ei johda lämpöä, se ei myöskään hiosta. Sen sijaan akanat tarjoilevat kesällä viileyttä ja talvella lämpöä. Niinpä tyyny ei tunnu yön jäljiltä kostealta eikä littanalta. Pienellä pöyhäisyllä tattariakanat tuntuvat "pörhistyvän", ja tyyny on taas muhkeana valmis seuraavaan erään.

Kuulemma tattarityynyä voi käyttää myös kylmäkompressiona eli pakastimessa viilennettynä tai lämpöhoitona mikron kautta. Testaaja on tähän mennessä tyytynyt normikäyttöön. Tyynyn kokoa voi myös säädellä poistamalla tai lisäämällä akanoiden määrää.

Valmistaja lupaa, ettei tattaritäyte vaadi erityistä hoitoa. Bakteerit ja punkit eivät koe matalaa kosteustasoa houkuttelevaksi. Tattari on myös pölytöntä eikä edes kerää pölyä itseensä. Jos täytettä haluaa raikastaa, voi akanat pakastaa tai jättää aurinkokylpyjä ottamaan. Kuulemma tattarin ominaisuudet vain paranevat ajan myötä. Luvassa lienee siis pitkä ja antoisa tyynysuhde.

Vetoketjullinen tyynyliina pestään koneessa ihan normaalisti ja akanat voi siksi aikaa tallettaa toiseen tyynyliinaan, pussiin tai vaikka laatikkoon. Kun vetoketjullisen tyynyliinan päällä pitää toista tyynyliinaa, ei huoltotoimenpidettä tarvi usein tehdä.

Tattarirakkaus on kestänyt tähän mennessä kolmisen kuukautta. Petikaveri sai samanlaisen pieluksen ja jäi päätestaajan tavoin laakista nalkkiin. "Elämäni paras tyyny." Mikään tuote ei sovi kaikille eikä ole kaikkien mieleen, mutta jos joku muu tulee tästä tyynystä yhtä onnelliseksi, on maailma taas hieman parempi paikka nukkua.

 

Marjut Saarinen