21.10.2021

Huolehdi hellästi jaloistasi ja ota päivittäinen tarkistus rutiiniksi!

BlogiDiabetesTerveys ja hyvinvointi

Olemme jalkojemme päällä päivittäin, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Jalkojen hyvinvointiin kannattaa kuitenkin kaikkien panostaa. Lue alta vinkit jalkojen hoitoon ja sukkien valintaan.

Huolehdi hellästi jaloistasi ja ota päivittäinen tarkistus rutiiniksi!
Miksi jalkojen kunnon tarkistaminen on tärkeää?

Diabeetikot altistuvat jalkavammoille herkemmin kuin muut, koska diabetes saattaa aiheuttaa hermosto-, verisuoni- ja sidekudoksen muutoksia. Korkea verensokeritaso nostaa tulehdusriskiä ja myös ulkoiset tekijät voivat laukaista jalkavammoja.

Jalkojen kunnon tarkistaminen on yksi keskeisimmistä päivittäisistä rutiineista diabeetikon arjessa. Tarkistuksessa on hyvä huomioida jalkojen ihon kunto, väri hautumat, kovettumat, rakkulat, kynnet ja kynsien ympäristö. Tarkistus on hyvä suorittaa esimerkiksi jalkojen pesun yhteydessä. Poikkeava löydös, kuten ihorikko tai hankauma kannattaa aina selvittää. Syynä voi esimerkiksi olla liian ahdas jalkine tai väärän kokoinen tai huonoa materiaalia oleva sukka. Viisainta on ennaltaehkäistä vaivoja tutustumalla ja hankkimalla oikeat tuotteet päivittäiseen käyttöön.

 

Diabeetikon sukkavalinnoilla on suuri merkitys

Tarvitsemme sukkia päivittäin, joten laadukkaisiin sukkiin kannattaa panostaa, diabeetikon erityisesti. Jotta ihomuutoksilta vältyttäisiin, diabeetikon on hyvä valita sukka, joka on oikean kokoinen ja kiristämätön. Tavallista sukkaa käytettäessä usein iltaisin huomaa inhottavan painauman nilkan tai pohkeen kohdalla, kun jalka on turvonnut päivän aikana. Diabetessukissa ei ole kiristäviä resoreja, jolloin veri pääsee kiertämään vapaasti eikä painaumia synny.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös oikean kokoisen sukan valintaan, sillä liian ahdas sukka altistaa varpaiden virheasennoille, kuten vaivaisenluun syntyyn. Oikean kokoinen sukka suojaa jalkojen ihoa myös jalkineen aiheuttamalta hankaukselta. Saumattomuus on myös yksi diabetessukkien erikoisominaisuus. Saumat usein hankaavat aiheuttaen ikäviä hiertymiä. Kuluneita ja ohentuneita sukkia ei kannata vetää jalkaan, sillä ne eivät enää suojaa ihoa hankaukselta. Diabetessukissa on usein pehmeämpi froteepohja, joka suojaa herkkää jalkaa paremmin kuin tavallinen sukka.

Mikä materiaali sukalle?

Hyvä yhdistelmä on laadukkaasta puuvillasta ja keinokuidusta tehty sukka. Esimerkiksi suositut ja laadukkaat The Doctor Recommends -diabetessukat koostuvat 80% laadukkaasta merseroidusta puuvillasta, 17% polyamidista ja 3% lycrasta. The Doctor Recommends -merkin sukat kestävät erinoimaisesti kulutusta ja niitä on testattu monipuolisesti. Tämän merkin sukat täyttävät ISO -standardit ja ovat läpäisseet kulumis- ja pesutestit. Lisäksi näille sukille on myönnetty Öko-Tex -sertifikaatti, joka takaa haitta-aineettomuuden ja tuotannon ekologisuuden. Laadukkaiden The Doctor Recommends - sukkien valinta on järkevää niiden diabeetikoille suunnattujen erikoisominaisuuksien vuoksi, mutta niiden hankinta on myös vastuullista.

Puuvillan lisäksi on toinen trendikäs ja laadukas diabetessukissakin käytetty materiaali, nimittäin bambu. Kankaana bambuviskoosi on pehmeää, ylellistä, joustavaa eikä se hiosta. The Doctor Recommends -merkki tarjoaa myös laadukkaita bambu diabetessukkia, jotka koostuvat 80% bambusta, 17% polyamidista ja 3% lycrasta. Sukissa käytetty bambuviskoosi on valmistettu täysin biohajoavasta ja uusiutuvasta materiaalista. Bambu kasvaa luonnollisesti ja FSC -sertifioidusti, se kerätään käsin, mikä on hellävaraista ympäristölle. Tuotanto ei vaikuta haitallisesti uhanalaiseen pandaan. Valitsemalla siis laadukkaan puuvillan tai bambuviskoosin sukkamateriaaliksi ennaltaehkäiset omia jalkavaivoja, mutta teet myös ympäristön kannalta vastuullisen valinnan.

 

Tutustu Diabeteskaupan tarjoamiin sukkiin ja jalkojenhoito tuotteisiin TÄÄLTÄ.