12.10.2022
Pikatestit tukevat omaehtoista terveysseurantaa
BlogiTerveys ja hyvinvointiOmaehtoinen terveyden edistäminen ja itsensä mittaaminen ovat nykyään monen arkipäivää. Taustalla ei ole pelkästään sairauksien etsiminen vaan pyrkimys terveyden ylläpitoon ja erilaisten elintapasairauksien ennaltaehkäisyyn.
Oman kehon kuunteleminen ja tunne terveenä olemisesta antaa jossain määrin tietoa. Vasta testitulokset kertovat todellisesta terveydentilasta, sillä yllätyksillä on tapana piileskellä pinnan alla. Yhä useampi seuraakin muun muassa verensokerin, kolesterolin ja verenpaineen arvoja, vaikka lääkäri ei olisi mittauksiin kehottanut.
Koronapandemia toi kotona toteutettavat pikatestit tutuiksi valtaosalle väestöstä. Toistuvat testaukset antoivat tiedon ohella toimintarutiinin, joka tulee vastaisuudessakin helpottamaan pikatestien käyttämistä. Käyttöinnokkuutta lisäsi pikatestien luotettavuus.
Parhaillaan kasvavaa suosiota keräävät D-vitamiinin ja ferritiinin tasoja mittaavat kotipikatestit. Kummatkin palvelevat koronatestin tapaan suuntaa antavina. Viralliseen diagnoosiin tarvitaan luonnollisesti lääkärillä käymistä laboratoriokokeineen.
Tunnetusti D-vitamiinitasot ovat monilla suomalaisilla edelleen liian matalat. Puute voi aiheuttaa väsymystä ja suoranaista vetämättömyyttä sekä altistaa sairauksille. D-vitamiinia tarvitaan muun muassa luuston terveyteen ja immuunipuolustukseen, joten sen riittävästä saannista on syytä huolehtia. D-vitamiinin nauttiminen lisäravinteena lokakuulta kevääseen antaa yleensä tarvittavaa potkua auringon lepojakson ajalle. D-vitamiinin saanti on riittävää, jos D-vitamiinitaso on 75–250 nmol/l.
Väsymyksen ja vetämättömyyden taustalta voi niin ikään löytyä raudanpuute tai anemia. Ferritiinin määrä kuvaa elimistön rautavarastoa. Se ilmaisee puutoksen jo ennen hemoglobiiniarvon heikkenemistä. Raudanpuute on perinteisesti liitetty synnytykseen, useisiin verenluovutuksiin ja runsaisiin kuukautisiin, mutta tila voi koskea ketä tahansa. Raudan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu hapen kuljettaminen elimiin, joten varsin tärkeästä terveystekijästä on tässäkin kyse. Raudanpuutteen raja-arvona ferritiinille pidetään nykyään yleensä arvoa 30 µg/l.
Niin D-vitamiinin kuin ferritiininkin pikatesteissä kaikki testaukseen tarvittava löytyy samasta paketista. Näyte otetaan sormenpäästä verikokeena. Koronatestin tapaan näytettä tipautetaan kasettiin ja tulos on luettavissa määräajan täyttyessä viivojen perusteella.
D-vitamiinitestin tulos valmistuu kymmenessä minuutissa ja tulosvaihtoehdot ovat riittävä taso, riittämätön taso ja puutos. Ferritiinitesti kertoo viidessä minuutissa, onko tulos negatiivinen eli ferritiinitaso on alhainen tai positiivinen eli ferritiiniä on elimistössä riittävästi.
Kohtuus on toki muistettava itsetutkiskelussakin. Liiallinen oireluetteloiden tavaaminen on omiaan aiheuttamaan sairasta oloa. Mutta uteliaisuudesta ei sakoteta; aika monen sisällä asuu pieni tohtori.
Teksti: Marjut Saarinen