15.10.2020

Verenpainemittarin kalibrointi - hyödyllistä tietoa

Terveys ja hyvinvointiVerenpaine

Olisiko syytä kalibroida verenpainemittari? Kerromme blogitekstissä verenpainemittarin kalibroinnista ja Diabeteskaupan kalibrointipalvelusta.

Verenpainemittarin kalibrointi - hyödyllistä tietoa

Mikä kalibrointi?

Verenpainemittarin kalibrointi tarkoittaa laitteen mittaustarkkuuden tarkistuttamista. Kalibroimalla verenpainemittari saadaan selville, ovatko mittarin antamat lukemat tarkkoja ja toimiiko mansetti, kuten pitää. Kalibrointi suoritetaan siihen tarkoitetulla ammattimaisella kalibrointilaitteella.

Ennen kalibrointia

Usein virheelliset tulokset johtuvat mittausvirheestä. Tutustu mittarisi käyttöohjeisiin ja suorita verenpaineen mittaus huolellisesti. Huomioitavia asioita ovat esimerkiksi mittausasento, mittausajankohta ja mansetin sopivuus.

Mansetin tulee olla oikeankokoinen ja se on puettava ohjeiden mukaan. Jos mansetti on väärää kokoa, mittaustulos voi olla epätarkka. Vääränkokoisella mansetilla mittaaminen saattaa vaurioittaa jopa itse mansettia.

Mittaa verenpaine oikeassa asennossa: istu tuolilla jalat tasaisesti lattiaa vasten. Käsivarsi lepää rentona pöydällä kämmen ylöspäin ja mansetin tulee olla sydämen tasolla. Mittaamisen aikana ei saa liikkua.

Älä mittaa verenpainetta juuri syömisen tai liikkumisen jälkeen. Tupakointi ja alkoholin käyttö saattavat myös vääristää tulosta. Stressi vaikuttaa verenpaineeseen – valitse siis rauhallinen ajankohta ja paikka mittaamiselle.

Verenpaine voi vaihdella hyvin lyhyenkin ajan sisällä. Verenpainemittauksia olisikin hyvä tehdä kolme peräjälkeen. Tulosten keskiarvo kertoo enemmän kuin yksittäinen tulos.

Milloin mittari kannattaa kalibroida?

Valmistajat suosittelevat mittarin kalibrointia tavallisesti 1-3 vuoden välein. Mittarin käyttöohjeesta löytyy yleensä tietoa kalibroinnista. Esimerkiksi Omronin verenpainemittari tulisi valmistajan ohjeiden mukaan kalibroida joka toinen vuosi. Mittari on syytä kalibroida viimeistään silloin, kun lukemat vaikuttavat toistuvasti epätarkoilta, vaikka mittaus on suoritettu oikeaoppisesti.

Kalibroimme Omron-mittareita!

Me Diabeteskaupassa haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden verenpainemittarien kalibroimiseen. Kalibroimme useita Omronin verenpainemittareita. Huoltotiimimme käytössä on laadukas ammattikäyttöön soveltuva kalibrointilaite. Verenpainemittarin on täytettävä tietyt tarkkuusstandardit läpäistäkseen kalibrointitestin. Kun verenpainemittari on kalibroitu, saat kattavan raportin tuloksista. Huomaathan, että kalibrointi ei ole sama asia kuin mittarin korjaus. Jos mittari ei läpäise kalibrointitestiä, on suositeltavaa hankkia uusi mittari.

 

Teksti: Varpu Askinen

 

Tutustu kalibrointipalveluumme!

 

Lähteet:

https://www.intermed.fi/huoltotoimintamme/laakintalaitehuolto/verenpainemittarin-kalibrointi/

https://www.omron-healthcare.fi/fi/tuki?cgid=blood-pressure-monitor