12.09.2019

Tiesitkö, että mittaliuskoissa on kokoeroja?

BlogiDiabetes

Yksi asia, joka verensokerimittaria hankkiessa kannattaa ottaa huomioon, on mittaliuskan koko. Vertailimme Diabeteskaupan myydyimpien mittareiden mittaliuskoja ja totesimme, että kokoerot ovat yllättävänkin suuria.

Tiesitkö, että mittaliuskoissa on kokoeroja?

Ylärivissä Accu-Chek Aviva, Accu-Chek Guide, Accu-Chek Instant, VivaChek FAD ja mylife Pura. Alarivissä Contour NEXT, On Call Advanced, On Call Sure, On Call Vivid ja CareSens N.

Mikä mittaliuska?

Ilman mittaliuskaa (jota kutsutaan myös testiliuskaksi) verensokerin mittaaminen tavallisella pikamittarilla on mahdotonta. Verensokerimittarin toiminta perustuu sähkökemialliseen reaktioon, jossa verinäyte reagoi mittaliuskassa olevan entsyymin kanssa. Mittaliuska ei olekaan mikä tahansa muoviläpyskä - se edustaa korkeaa teknologiaa.

Mittaliuskoissa todellakin on eroja!

Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Avasimme tukun mittaliuskapurkkeja ja yllätyimme itsekin, miten suuria kokoeroja liuskojen välillä on. Ensimmäistä verensokerimittaria ostavan kannattaakin kiinnittää huomiota paitsi mittarin ominaisuuksiin myös liuskojen kokoon. Jos kärsii käsien vapinasta, saattaa pienenpieni mittaliuska pudota helposti lattialle - ja silloin on otettava käyttöön uusi liuska. Suurinkaan mittaliuska ei ole suuri. Osassa liuskoja on kuitenkin panostettu tukevaan muotoiluun. Joissakin mittaliuskoissa on merkintöjä, jotka ohjaavat käyttäjää asettamaan liuskan oikeinpäin laitteeseen. Taitamattomalle käyttäjälle ohjesymboleista, kuten nuolimerkistä, voi olla paljonkin hyötyä. Markkinoilla on myös pari liuskaa, joihin veripisara imeytetään normaalista poiketen liuskan reunasta eikä päästä (mylife Pura ja mylife Unio). Myös mittaliuskapurkeissa on eroja. On olemassa jopa "painovoimaa uhmaava" liuskapurkki, joista liuskojen ei pitäisi päästä putoamaan (Accu-Chek Guide). Jos et välitä mittaliuskan koosta, ulkonäöstä tai mallista, voit siirtyä valitsemaan tarpeisiisi sopivaa verensokerimittaria.

  PITUUS            PLUSSAT MIINUKSET
MYLIFE PURA 4,0 cm Koko. Verinäytteelle selkeä paikka. Poikkeuksellinen malli - saattaa ihmetyttää.
ON CALL VIVID 4,0 cm Koko. Selkeä fontti purkissa. Suuri purkki ei miellytä kaikkia.
ACCU-CHEK AVIVA 3,8 cm Suurehko. Selkeät liuskamerkinnät. Pieni fontti purkissa.
ON CALL SURE 3,5 cm Keskikokoinen. Liuskassa merkinnät. Ei kovinkaan innovatiivinen.
VIVA-CHEK 3,3 cm Keskikokoinen. Huonot merkinnät liuskassa.
CONTOUR NEXT 3,0 cm Pienikokoinen, mutta silti tukeva. Pienikokoinen.
ON CALL ADVANCED 3,0 cm Värikäs purkki - helppo tunnistaa. Ei juuri merkintöjä liuskassa.
ACCU-CHEK GUIDE 2,8 cm Veripisaran kuvat liuskassa. Kekseliäs purkki. Pienikokoinen. Purkki jakaa mielipiteitä.
ACCU-CHEK INSTANT 2,8 cm Liuskassa merkinnät. Pienikokoinen. Ei merkintöjä liuskassa.
CARESENS N 2,8 cm Käyttöohjeet purkin kyljessä. Pienikokoinen.

 

Tutustu mittaliuskoihin!

Suomen Diabeteskauppa

Blogi

 

Teksti ja kuvat: Varpu Askinen