24.01.2019

Vasteessa uskotaan paaston voimaan

BlogiDiabetes

Paastovalmennusta tarjoava Vaste Oy sai alkunsa yrityksen perustaja Tuomas Javanaisen omasta elämänmuutoksesta. Haastattelussa Javanainen kertoo, miksi paasto on hänen mielestään paras ratkaisu metabolisen oireyhtymien sairauksien torjumiseen.

Vasteessa uskotaan paaston voimaan

Tuomas Javanainen on Vaste Oy:n perustaja ja valmentaja.

Kiinnostus ravinnon vaikutuksesta terveyteen ajoi aikoinaan Tuomas Javanaisen lukemaan tieteellisiä tutkimuksia paastosta ja vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Tutkimustulokset rohkaisivat huonossa kunnossa ollutta Javanaista kokeilemaan paastoa itseensä.

- Puolessa vuodessa lähti painoa 30 kiloa, rasvamaksa parani sekä korkeat verenpaineet ja verensokerit normalisoituivat.

Elintapamuutos herätti Javanaisessa halun auttaa myös muita. Oma yritys, Vaste Oy, on ollut virallisesti toiminnassa vajaan vuoden ajan.

Intensiivinen valmennus tiiviissä seurannassa

Paastovalmennuksessa pyritään hoitamaan kaikkia metaboliseen oireyhtymään liittyviä sairauksia:

- Tyypin 2 diabetes on osa metabolista oireyhtymää lähinnä sairauden loppupäässä. Hoidamme myös alkupään sairauksia, kuten verenpainetautia ja rasvamaksaa, jolloin ihmiset saavat terveyden palautettua normaalitilanteeseen.

Valmennuksen alussa käydään läpi ruokavalio ja elämäntilanne sekä pohditaan, mikä johti sairastumiseen. Sairauteen liittyvät veriarvot tarkistetaan ja valmennus suunnitellaan yksilöllisesti. Javanainen korostaa, että kaikki lääkitykset on otettava tarkasti huomioon ja paaston aloittamisesta on kerrottava omalle lääkärille. Myös valmennuksen aikana tapahtuvat lääketiputukset tapahtuvat oman lääkärin valvonnassa.

Intensiivisen valmennuksen aloittaminen voi olla raskasta. Voiko stressaantunut tai vaikeassa elämäntilanteessa oleva ihminen aloittaa paaston?

- Monesti, tietysti tilannekohtaisesti, pitäisi aina hoitaa stressitekijät ensin. Hyvien tuloksien saavuttaminen hankaloituu, jos stressi ajaa ohi muutoksen.

Javanainen uskoo, että valmennuksen mukanaan tuomat onnistumisen kokemukset saattavat toisaalta lievittääkin stressiä.

Valmennuksen aikana Javanainen on tavoitettavissa lähes reaaliajassa.

- Ollaan huomattu, että ihminen tarvitsee tsemppausta ja tukea matkallaan. Jos yritämme itse, on lopputulos usein vaatimattomampi.  Ihmismieli alkaa helposti palata vanhoihin tapoihin ja se aiheuttaa ongelmia.

Paastotessa verensokeria seurataan viidestä kahdeksaan kertaa päivässä ja lisäksi mitataan veren ketoaineita. Tiiviillä seurannalla pyritään siihen, että muutoksiin pystytään reagoimaan nopeasti. Javanainen korostaa, että mitä pidempään paastotaan, sitä tärkeämpää seuranta on.

Mitä pidempi paasto, sitä paremmat tulokset

Todisteet paaston toiminnalle Javanainen on löytänyt solujen toimintaa tutkivasta biokemiasta sekä tieteellisistä artikkeleista, joissa paaston ja ketogeenisen ruokavalion vaikutuksia ja mekanismeja on tutkittu. Javanainen opiskelee biokemiaa Turun yliopistossa.

Javanaisen mukaan tyypin 2 diabetes voidaan ymmärtää sairautena, joka johtuu siitä, että elimistömme erittää liikaa insuliinia, kun syömme liikaa sokeria tai insuliinia jatkuvasti nostavaa ruokaa. Paaston olisi tarkoitus polttaa sokeri pois, jolloin insuliinin määrä alenee.

- Pitää ymmärtää insuliinihormonin toimintaa: aina kun syömme, insuliini nousee ja energian varastoituminen alkaa, Javanainen selittää.

Jos ihmisellä on kova insuliini- tai verensokerilääkitys, valmennus aloitetaan poistamalla sokeri ruokavaliosta. Vasta sen jälkeen siirrytään paastoon. ”Kevyin” paasto noudattaa 12+12 -systeemiä: 12 tunnin aikana syödään aamupala, lounas ja päivällinen ja loppuaika ollaan syömättä.

- Yleensä näillä henkilöillä ongelmana on ollut syöminen viisi, kuusi tai seitsemän kertaa päivässä, jolloin insuliini on koko ajan ylhäällä, Javanainen kertoo.

Yleisimmässä paastossa syödään päivittäinen ravinto kahdeksan tunnin aikana ja paastoamista kertyy kuudentoista tunnin verran. Kaloreita ei lasketa, sillä Javanaisen mukaan elimistö toimii hormoneilla, eikä tiedä, mikä on kalori.

Mitä pidempi paasto, sitä paremmat tulokset, Javanainen tiivistää. Pisin yhtäjaksoinen paasto valmennuksessa on ollut tähän mennessä kahden vuorokauden mittainen.

Kone käy rasvalla

Ruokavalio koostuu paastovalmennuksessa ensisijaisesti rasvasta ja toissijaisesti proteiinista.

- Ruokavalio on mahdollisimman vähän verensokeria ja insuliinia nostava, jolloin lähes kaikki verensokeria reilusti nostava ruoka on karsittu pois. Hiilihydraatti on lopputuotteena sokeri. Kun haluamme tyypin 2 diabeteksen remissioon, emme suosittele yli 30:tä grammaa hiilihydraatteja päivässä.

Paastovalmennuksessa syödään erilaisia vihreitä kasviksia sekä rasvoista luomuvoita, kookosöljyä, oliiviöljyä, avokadoöljyä ja macadamiaöljyä. Proteiininlähteitä ovat luomuliha, kananmunat ja erilaiset kalat. Paastovalmennuksen voi aloittaa myös kasvissyöjä.

Javanainen pitää paastovalmennuksessa syötäviä raaka-aineita erityisen laadukkaina. Kaikki prosessoitu ruoka, puhdas pöytäsokeri ja fruktoosi on karsittu pois. Myös viljatuotteet ja makeutusaineet ovat pannassa.

- Hiilihydraatteja tulee ainoastaan kasviksista – pääsääntöisesti niistä, jotka kasvavat maan päällä, Javanainen kertoo.

Juureksia voidaan ottaa maltillisesti mukaan ruokavalioon, kun tavoiteltu tulos on saatu aikaiseksi. Tavoitteena on kuitenkin elämäntyyli – ei bikinikuntoon tähtäävä dieetti:

- Jos palaa sinne vanhaan, entiseen elämään, saattaa sairastua nopeasti uudestaan.

Javanaisen mukaan paastovalmennuksessa ei tarvitse kärsiä nälkää, sillä proteiini ja rasva tuottavat hyviä kylläisyystekijöitä. Tiivistettynä: paastovalmennuksella kone käy rasvalla, ei glukoosilla.

Paastovalmennuksessa suositellaan liikuntaa sen terveyshyötyjen vuoksi. Javanainen toteaa, että liikunnan mukaan ottaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä painonpudotuksen kannalta sillä on minimaalinen vaikutus. 

Vaste haluaa tehdä asiat toisin

Javanainen vaatii muutosta metabolisen oireyhtymän sairauksien hoitoon:

- Tämänhetkiset tilastot ovat pahemmat kuin ikinä, joten nykyinen oireeseen ja verensokerin alentamiseen lääkkeillä perustuva tapa hoitaa ja estää tyypin 2 diabetesta ei vaikuta kovin toimivalta. Meidän pitää siis alkaa tehdä asioita toisin ja puuttua taudin syihin.

Ajatus siitä, että diabetes olisi kroonisesti etenevä sairaus, joka voidaan pitää lääkkeillä kurissa, ei pidä Javanaisen mukaan paikkaansa. Javanainen esittää, että vain ruokavalio ja elämäntapamuutos voivat tuottaa remission, sillä tyypin 2 diabetes on suurimmalta osin elintapasairaus.

Javanainen haluaisi puuttua etenkin insuliinilla lääkitsemiseen:

- Meidän pitäisi laihduttaa, että päästäisiin tyypin 2 diabeteksesta eroon. Miten se voi tapahtua insuliinilla, joka lihottaa?

Syytä tilanteeseen ei Javanaisen mukaan voi sysätä potilaille. Hän uskoo, että suurin osa ihmisistä yrittää tehdä oikeita valintoja terveydentilansa parantamiseksi. Yhdeksi ongelmaksi nykytilanteessa Javanainen mainitsee lääkäreiden kiireen – aikaa potilaille ei ole riittävästi.

- Ihmisten henkilökohtaisten ongelmien lisäksi diabetes maksaa yhteiskunnalle paljon ja tulee maksamaan vielä enemmän. Tähän on vaan tultava muutos, se on tässä tärkeintä, painottaa Javanainen.

- Kaikki keinot voivat olla hyviä, jos ne toimivat. Mutta jos sairaus syntyy siitä, että elimistössä on liikaa sokeria ja insuliinia, viisi kertaa päivässä syöminen ja lääkitys eivät paranna taudin syitä, eli hyperinsulinemiaa ja siitä johtuvaa insuliiniresistenssiä.

Javanainen muistuttaa, että insuliiniresistenssi kehittyy hitaasti. Ensimmäisiä merkkejä ovat yleensä verenpaineen nousu ja rasvan kertyminen viskeraaliselle alueelle. Tämä on Javanaisen mukaan uhka myös hoikille ihmisille, joten perusterveidenkin ihmisten tulisi käydä säännöllisesti verikokeissa.
 

Lue lisää:

Facebook

Kotisivut

 

Teksti: Varpu Askinen

Kuva: Tuomas Javanainen

 

Lue artikkelisarjan ensimmäinen osa täältä!

Tietoa tyypin 2 diabeteksen hoitovaihtoehdoista löydät myös verkkosivuiltamme.