02.05.2019

Verkkopuntari - elintapamuutoksen tukena

BlogiDiabetesTerveys ja hyvinvointiVerenpaine

Satakunnan Sydänpiirin kehittämä Verkkopuntari-ohjelma toimii painonpudotuksen ja elintapamuutoksen tukena. Blogitekstissä Verkkopuntari-ohjaajat Riitta Vallunen ja Heidi Kuusisto kertovat, millaista apua ohjelma tarjoaa ja kenen kannattaa lähteä mukaan. Voisiko Verkkopuntarista olla apua myös tyypin 2 diabeetikolle tai riskiryhmään kuuluvalle?

Verkkopuntari - elintapamuutoksen tukena

Verkkopuntari on monialaisesti RAY:n tuella vuosina 2011-2015 kehitetty ohjelma painonhallinnan ja elintapamuutoksen tueksi. Ryhmämuotoinen valmennus toteutetaan pääosin virtuaalisesti ja ohjaajina toimivat terveysalan ammattilaiset. Näiden ammattilaisten joukkoon kuuluvat myös työterveyshoitajat Riitta Vallunen ja Heidi Kuusisto. Vallunen työskentelee Raision ja Kuusisto Turun Mehiläisessä.

Vallunen kertoo ohjaajaksi kouluttautumisen olleen helppoa:

- Satakunnan Sydänpiiri kouluttaa ohjaajiksi. Saamme sitä kautta valmiudet toimia ohjaajina ja tilattua verkkoalustan materiaalia kurssille. He luovat kurssipohjan täysin.

Valmiuksia Valluselle ja Kuusistolle kertyy toki myös päivittäisestä vastaanottotyöstä, jossa he törmäävätkin painonpudottajiin säännöllisesti. Vallunen ja Kuusisto sanovat Verkkopuntarin olevan mukava lisä perustyöhön.

Osallistujat Verkkopuntariin löytyvät pääosin työterveyden asiakasyrityksistä. Mukaan hakeudutaan omakustanteisesti tai yrityksen joko kokonaan tai osittain kustantamana. Tähän asti erityisiä kriteerejä osallistumiselle ei ole ollut. Vallunen ja Kuusisto kertovatkin, että mukana on nuorta, vanhaa, laihaa ja ylipainoista.

- Kaikilla ei välttämättä ole laihtuminen tavoitteena, vaan esimerkiksi tasainen ja järkevä syöminen. Materiaalia on päivitetty ja siellä on nyt vielä enemmän asiaa stressinhallinnasta ja unesta, jotka edesauttavat painonhallintaa, Kuusisto kuvailee.

Vallunen korostaa, että kurssin tarkoituksena on toimia sysäyksenä kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia. Painonpudotus on vain yksi osa elintapamuutosta.

Etänä ja lähellä

Vallunen ja Kuusisto vetävät Verkkopuntari-ryhmiä tällä hetkellä yhteistyössä. Ryhmä jaetaan puoliksi niin, että jokaisella osallistujalla on henkilökohtainen ohjaaja. Systeemi on toiminut hyvin. Vastuu kannetaan yhdessä ja toisen ohjaajan poissaolo ei hidasta etenemistä. Kurssin verkkoalustalle ilmestyy uutta materiaalia viikoittain. Alusta toimii myös kysymyspalstana. Verkkotyöskentelyn tukena ovat lähitapaamiset:

- Kurssin periaate on, että on kolme lähitapaamista. Aloitustapaamisessa käydään verkkoalusta läpi. Viiden viikon ja kahdentoista viikon päästä tavataan uudestaan, Vallunen kertoo.

Vuoden kuluttua aloittamisesta järjestetään vielä yksi tapaaminen.

Kuusisto kertoo, että ensimmäisten Verkkopuntari-ryhmien kohdalla ei suoritettu punnituksia tai mittailtu vyötärönympäryksiä. Ohjaajien yllätykseksi ihmiset halusivat tilanteeseen muutoksen ja vaa’at ja mittanauhat kaivettiin esiin. Muita mittauksia ei suoriteta, sillä se ei ryhmätasolla ole perusteltua:

- On tullut palautetta joiltakin, että miksi ei oteta verikokeita tai verenpaineita. Verenpaineen kohoaminen ei kuitenkaan vie pelkästään muutosta eteenpäin – kaikki lähtee ihmisestä itsestään, Vallunen toteaa.

Ryhmäläinen voi toki halutessaan hankkia kotiin vaikkapa sen verenpainemittarin.

Riitta Vallunen (vas.) ja Heidi Kuusisto (oik.) vetävät Verkkopuntari-ryhmiä Turun seudulla.

Arjen hyviä valintoja

Liike on lääkettä ja Verkkopuntarissa panostetaan etenkin hyötyliikuntaan. Vallunen huomauttaa, että hyötyliikunta on pitkällä aikavälillä ja kansanterveyden kannalta kannattavaa. Kuusisto on samoilla linjoilla. On tärkeää, että kenellekään ei tule huono fiilis ja jokainen saa liikkua omien mieltymystensä mukaan:

- Jos et ole koskaan tykännyt käydä kuntosalilla tai jumpissa, älä ihmeessä mene. Keksi jotain muuta – käy vaikka kävellen kaupassa.

Ruokavalion osalta Verkkopuntarissa korostetaan arjen hyviä valintoja. Ohjauksen alussa pohditaan, kuinka paljon kullakin osallistujalla on resursseja panostaa ravintopuoleen.

- Jos on leppoisa elämänvaihe, voi tarkemminkin panostaa ruoka-asioihin. Säännöllisyys olisi ensimmäinen asia, josta pidetään huolta. Lautasmalleja ei käydä läpi, paitsi jos joku kysyy, Kuusisto kuvailee.

Kompastuskiviksi saattavat muodostua kauppareissut ja työpaikkaruokailut. Hyvien valintojen tekeminen alkaa kuitenkin käydä luonnostaan, kun tarpeeksi kauan harjoittelee. Repsahdukset kuuluvat elämään ja liian tarkka syynääminen ei edes kannata.

- Herkästi tulee kysymyksiä, kuinka paljon ihan grammoina pitäisi käyttää tiettyjä ruoka-aineita. Muistan yhden, joka valitti, että ei pysty kantamaan dieettivaakaa mukana töissä, kun se on niin iso, Vallunen ihmettelee.

Ei vain painonpudotusta

Blogit, keskustelupalstat ja aikakauslehdet tulvivat terveysvinkkejä. Ilmiö on tullut tutuksi myös Valluselle ja Kuusistolle.

- Jotkut kysyvät hyvin nippelijuttuja. Huomaa, että he ovat lukeneet hirveästi blogeja ja muita. Heitä täytyy vähän palauttaa todellisuuteen. Tarkoitus ei ole, että koko loppuelämä kuljetaan kotona punnitun eväsrasian kanssa, muistuttaa Kuusisto.

Vallusen mukaan lähes jokaisella on lähtötilanteessa se ajatus, että Verkkopuntari on Painonvartijoiden kaltainen perinteinen laihdutusryhmä. Näin ei kuitenkaan ole:

- Tämä on hidasta toimintaa ja ihmiselle yritetään markkinoida sitä enemmän. Ei taida olla ihmistä, joka ei olisi harrastanut jojo-laihduttamista vuosien aikana. Tuomme avoimesti esiin, että painoa on helppo pudottaa, mutta pysyminen on ongelmakohta.

Kuusisto taas huomauttaa, että Verkkopuntariin mukaan lähtevälle ei edes luvata, että valmennuksen aikana putoaa tietty määrä kiloja. Verkkopuntari onkin paljon muutakin kuin painonpudotusta: parempaa arkea, stressinhallintaa, vinkkejä laadukkaaseen uneen… Kaikki materiaali perustuu tutkittuun tietoon.

Työikäisen ihmisen elämänrytmi saattaa olla hektinen. Siksi Verkkopuntari on haluttu pitää aikatauluiltaan löyhänä. Ryhmäläisellä on vapaus päättää, milloin mitäkin tekee – vain lähitapaamisilla on aikataulut. Verkkoalustaa käyttääkseen ei tarvitse olla tietokonenörtti.

Apua myös diabetekseen?

Esidiabetes ja tyypin 2 diabetes ovat osa työterveyshoitajan päivittäistä työtä. Kohonneet verensokeriarvot saattavat motivoida muutokseen:

- Esidiabetes saattaa herättää kunnon motivaation painonhallintaan ja säännölliseen syömiseen. Kaikki eivät välttämättä edes ole ylipainoisia ihmisiä, Kuusisto huomauttaa.

Verkkopuntari-ryhmissäkin on hyvin mahdollisesti esidiabeetikkoja tai diabeetikkoja. Diagnooseja ei kuitenkaan kysellä ja harvemmin osallistujatkaan nostavat niitä esiin. Yksittäisten sairauksien hoitamisen sijaan Vallunen ja Kuusisto haluavat korostaa kokonaisvaltaista terveyttä.

Motivaatio on kaiken A ja O

Ensimmäisen Verkkopuntari-kurssin Vallunen ja Kuusisto vetivät aikoinaan joulun alla. Vallunen muistelee, että herkkuja notkuvien joulupöytien keskelläkin elintapamuutokset lähtivät hyvin käyntiin:

- Ei joulukurssikaan huono ollut. Katsoimme, miten laatikoista saadaan kevyempiä. Toisaalta joulu on joulu ja vain kerran vuodessa.

Ohjaajat eivät suosittele Verkkopuntariin osallistumista uupuneille. Kuusisto toteaa, että hankalassa elämäntilanteessakin oleva voi kuitenkin saada hyötyä kurssilta, kunhan ei aseta itselleen liian suuria odotuksia:

- Sekin on usein riittävää, että paino ei lähde nousemaan. Vuoden päästä voi odottaa jotain muuta, kun tilanne on lähtenyt tasoittumaan.

Kaiken A ja O on motivaatio. Verkkopuntarin sivuilta löytyy näppärä testi, jonka avulla voi selvittää, sopiiko valmennus omaan elämäntilanteeseen. Mukaan Turun Mehiläisen ryhmään pääsee työterveyden kautta tai ottamalla itse yhteyttä ohjaajiin. Työterveysasiakkuus ei ole välttämätöntä. Kesän ajan pidetään taukoa, mutta syksyllä käynnistyy taas uusi kurssi. Verkkopuntarin sivuilta löytyy lista kaikista Suomen Verkkopuntari-ohjaajista.

 

Mukaan Verkkopuntariin!

 


 

Teksti ja kuva: Varpu Askinen

 

Lue lisää:

Verkkopuntarin kotisivut

Verkkopuntari Facebookissa

Satakunnan Sydänpiirin kotisivut

Diabeteskaupan blogi

Diabeteskauppaan

 

Haluatko lukea blogitekstin jostain tietystä aiheesta? Ota yhteyttä: varpu.askinen@diabeteskauppa.fi