Asiakaspalvelu 9-17

045 654 8000

Tyyppi 1

Tyypin 1 diabetes tunnetaan myös nuoruusiän diabeteksena, mutta diagnoosin voi saada aikuisenakin. Tyypin 1 diabetesta sairastaa Suomessa noin 50 000 henkilöä. Sairauden syynä on se, että elintoiminnoille välttämätöntä insuliinia ei erity haiman saarekesolujen tuhoutumisen takia. Tyypin 1 diabeteksen varoitusmerkkejä ovat lisääntynyt virtsaneritys, jatkuva jano, laihtuminen ja väsymys. Oireet kehittyvät nopeasti. Sairaus on vahvasti perinnöllinen. Tyypin 1 diabetekseen liittyy usein myös muita autoimmuunisairauksia.

Hoitokeinot?

Tyypin 1 diabetes pidetään kurissa insuliinihoidolla. Insuliinia pistetään tai annostellaan insuliinipumpulla. Osana hoitoa seurataan verensokeriarvoja ja lasketaan hiilihydraatteja. Verensokerin seuraamiseksi on kehitetty sensoreita, joita voi tiedustella terveydenhuollosta. Hiilihydraattien laskeminen on tärkeää, sillä insuliiniannostus sovitetaan hiilihydraattimäärien mukaiseksi. Liikunta ja terveellisesti syöminen tekevät sairauden kanssa elämisestä helpompaa. Hoidon tarkoituksena on turvata hyvä elämä, välttää lisäsairauksien kehittyminen ja pitää verensokeriarvot mahdollisimman tasaisina. Liian matalat verensokerit, eli hypoglykemiat, ovat vaaraksi terveydelle.

Mistä apua?

Tyypin 1 diabetekseen saat apua omasta terveyskeskuksesta. Neuvontaa tarjoavat myös alueelliset diabetesyhdistykset ja Diabetesliitto.

Lähteet:

https://www.diabetes.fi/diabetes/tyypin_1_diabetes

Ladataan...