Asiakaspalvelu 9-17

045 654 8000

Tyyppi 2

Tyypin 2 diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 300 000. Lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään. Tyypin 2 diabetes aiheuttaa kustannuksia valtiolle ja heikentää sairastuneen elämänlaatua. Tyypin 2 diabetesta vastaan voidaan kuitenkin taistella monin keinoin.

Tyypin 2 diabetes on vahvasti perinnöllinen, mutta sairastumisriskiä lisäävät ylipaino, liikkumattomuus ja epäterveellinen ruokavalio. Diabetekseen liittyy vuosien mittaan kehittyviä lisäsairauksia. Usein tyypin 2 diabeetikolla kohoavat verensokerin ohella myös verenpaine ja kolesteroliarvot.

Tyypin 2 diabetes on alkuvaiheessa usein oireeton. Joitakin varoitusmerkkejä kuitenkin on. Oletko jatkuvasti väsynyt ruokailun jälkeen? Kärsitkö toistuvasti ärtyneisyydestä, jalkasäryistä, tulehduksista ja näköhäiriöistä? Jos vastauksesi on kyllä, kannattaa selvittää, millä tasolla verensokeriarvot ovat. Diabeteksen riskitesti on hyvä keino oman sairastumisriskin kartoittamiseen.

Hoitokeinot?

Tyypin 2 diabeteksen ei tarvitse olla loppuelämän sairaus. Verensokeriarvot on mahdollista saada kuriin elämäntapamuutoksella. Tilanteen tasoituttuakin verensokeria on hyvä seurata säännöllisesti ja myös verenpaineen seuraaminen on järkevää. Diabeteskaupasta löydät oikeat välineet omahoitoon.

Mistä apua?

Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto on usein ensimmäinen taho, jonka puoleen kannattaa kääntyä. Neuvontapalveluja tarjoavat esimerkiksi paikalliset diabetesyhdistykset ja Diabetesliitto. Apua on saatavilla myös yksityisiltä lääkäriasemilta, jopa etänä verkkoyhteyden kautta. Alta löydät tietoa julkisen puolen palveluista ja esittelyssä on lisäksi pari yksityistä toimijaa.

Ladataan...