27.03.2024

InsulinSaver tuo mielenrauhaa insuliinin säilytykseen

BlogiDiabetes

Jäikö insuliinisi kassiin kuumuutta hohkaavaan autoon? Tai epäilyttääkö hotellijääkaapin säilytyslämpötila? InsulinSaver on mainio "varmuusväline".

InsulinSaver tuo mielenrauhaa insuliinin säilytykseen

InsulinSaver on näppärä apuväline insuliinin säilytyslämpötilan seurantaan.

Parhaat käytännön ideat lähtevät usein puhtaasti tarpeesta, epäkohdasta tai puutteesta. Oivana esimerkkinä toimii naapurimaassa kehitetty InsulinSaver. Ruotsalainen Hanna Dahl jätti muutama vuosi sitten lomareissullaan insuliininsa hotellin jääkaappiin pariksi yöksi. Otettuaan kyseisen insuliinin myöhemmin käyttöön alkoi hänen verensokerinsa nousta. Dahl alkoi vähitellen nostaa annoksiaan ajatellen saaneensa jonkin infektion. Olo vain paheni: kuivumisen tunnetta, päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta. Verensokeri oli silti korkealla, vaikka Dahl käytti jo tupla-annosta. Ne kuuluisat hälytyskellot soivat ja Dahl alkoi reissukaverinsa kanssa miettiä, missä oli säilyttänyt insuliiniaan matkan aikana. Muistellessa tuli mieleen, että mehupullo oli jääkaapissa ollut jääkylmä joku aamu. Insuliini oli sen vieressä. Lääke oli menettänyt tehonsa.

Tämä kokemus sai Dahlin pohtimaan vastaavan tilanteen välttämistä. Hänestä tuli InsulinSaverin kehittäjä.

 

Mikä InsulinSaver on?

InsulinSaver on älykäs lämpötilasensori, joka on kehitetty diabeetikoiden avuksi helpottamaan insuliinin säilytyslämpötilojen seurantaa. Laite antaa hälytyksen, mikäli insuliinin lämpötila poikkeaa useimpien insuliininvalmistajien asettamista maksimi- ja minimilämpötiloista. Nämä raja-arvot ovat +30°C ja +2°C.

Laite on pieni ja kevyt: paino 10 grammaa, pituus 5,5 senttiä, leveys 2,5 senttiä ja korkeus 0,4 senttiä.

InsulinSaver on apuväline, joka lisää tietoisuuttasi insuliinin säilytyslämpötiloista. Se ei voi taata insuliinisi toimivuutta.

 

Miten InsulinSaver toimii?

Kun otat InsulinSaverin käyttöösi, merkitse sensorin taakse käyttöönottopäivämäärä sille varattuun tilaan. Näin voit seurata pariston kestoa. Valmistaja on antanut InsulinSaverille 12 kuukauden kestotakuun.

Paina sensorin START-painiketta, kunnes vihreä LED-valo syttyy. InsulinSaver alkaa tallentaa ja analysoida lämpötilaa 10 minuutin kuluttua. Kymmenen minuutin välein vihreä valo kertoo hyväksytystä säilytyslämpötilasta. Voit tarkistaa tilan myös START-painiketta painamalla. Mikäli valo vilkkuu punaisena, insuliini on altistunut yli 30°C:een lämpötilalle. Vilkkuva sininen LED- valo puolestaan kertoo altistuksesta alle 2°C:een lämpötilalle.

Hälytysvalot vilkkuvat, kunnes ne nollaantuvat laitteen sammutuksen yhteydessä.

 

Miksi käyttäisin InsulinSaveria, mitä hyötyä siitä on?

Insuliinin säilyttämisessä pitää olla tarkkana, sillä se ei saa jäätyä eikä altistua liian korkealle lämmölle. Jäätyessä insuliinin rakenne rikkoutuu ja vastaavasti liian lämpimässä säilytetyn insuliinin teho heikkenee. Käyttämättömät insuliinivalmisteet säilytetään viileässä, +2 – +8 ºC lämpötilassa. Käytössä oleva insuliini säilytetään huoneenlämmössä alle + 30°C:ssa, suojassa auringonvalolta ja lämmöltä.

InsulinSaver lisää turvallisuuttasi vähentäen tehottoman insuliinin käyttöriskiä. Verensokerin nousu voi johtua monestakin eri seikasta; InsulinSaverilla pystyt kontrolloimaan insuliinin säilytyslämpötilaa ja poistamaan yhden riskitekijän. On inhimillistä jättää insuliini auringossa paahtuvaan autoon, luottaa mökin tai hotellin jääkaappiin tai unohtaa insuliini pöydälle auringonpaisteeseen. Jokapäiväisenä kumppanina InsulinSaver opettaa, kuinka säilytät insuliiniasi parhaalla mahdollisella tavalla. Sensori tuo turvallisuutta ja mielenrauhaa.

Normiarjen lisäksi InsulinSaver on mainio matkakumppani niin hiihto- ja luisteluretkillä, piknikeillä, saunareissuilla kuin rantalomillakin. Pienen pieni "läpyskä" ei vie tilaa eikä hätyyttele matkatavaroiden painorajoituksia.

 

Miksi InsulinSaveriin ei voi itse vaihtaa patteria?

InsulinSaverin kehittäjät halusivat laitteesta paitsi turvallisen ja luotettavan myös hyvin pienikokoisen, jotta sen pystyy sujauttamaan insuliinin viereen. Niinpä laitteessa ei voi olla sen kokoa kasvattavaa avattavaa luukkua. Kehittäjät halusivat myös välttää muun muassa virtalähteen löystymisen ja kosteuden pääsemisen laitteen sisään. Niin ikään haluttiin tuote, joka toimii sellaisenaan ilman kaapeleita, sovelluksia ja lisävarusteita.

InsulinSaverin pariston käyttöikä on 12–18 kuukautta jatkuvassa käytössä. Laitteella on 12 kuukauden takuu. Takuu ei koske paristoa. Pariston käyttöikä vähenee, jos laite on toistuvasti hälytystilassa.

 

Marjut Saarinen