16.05.2023

Helpomman hengittämisen apulainen

BlogiTerveys ja hyvinvointi

Monet parhaista keksinnöistä syntyvät todellisen tarpeen siivittäminä. Niin myös kotimainen hengitysharjoituslaite WellO2. Näyttää vedenkeittimeltä, mutta onkin keuhkojesi paras ystävä.

Helpomman hengittämisen apulainen

WellO2:n isä Aulis Kärkkäinen kehitti keuhkoja vahvistavan höyryhengitysharjoituslaitteen parantamaan hyvinvointiaan. Hänen kaverinaan oli lapsesta asti vinkuva ja henkeä ahdistava hengittäminen sekä siitä syntyvä tukehtumisen pelko. Pikkupoika piti ongelmansa visusti omana tietonaan, sillä tarinat keuhkotautisista ja parantolaan joutumisesta hirvittivät.

Aikuisiässä hengitysongelmat kasaantuivat ja Kärkkäisellä todettiin astma. Hänestä tuli lääkkeiden suurkuluttaja, mistä elimistö ei riemastunut. Seurasi kramppikohtauksia, unettomuutta ja sydämen rytmihäiriöitä.

Saunassa oli helpompi hengittää; höyry ja kosteus lievittivät oireita. Kun kokenut hoitaja kehotti puhaltelemaan letkun kautta pulloon, Kärkkäinen huomasi hengityksen vinkunan lievittyvän. Hän oivalsi, että vastapainepuhallus voisi avata väylät keuhkoputkistoon, jolloin höyry pääsisi etenemään paremmin syvälle ongelma-alueille. Keksintö oli niin sanotusti huulilla.

Aulis Kärkkäinen teki ensimmäisen alkeellisen prototyypin itse. Heti kokeillessaan hän tajusi tulleensa keksineeksi samalla puuttuvan kolmannen lenkin, vastusteisen sisäänhengityksen. Matka ideasta tuotteeksi kaupan hyllylle otti aikansa, mutta WellO2 pääsi auttamaan muidenkin hengitystä vuoden 2016 loppusuoralla.

 

Mihin WellO2 pystyy?

Tämä hengittämisen terapialaite vahvistaa hengityslihaksia, koska vastapaine lisää ulos- ja sisäänhengityksen voimaa. Samalla hengityslihasten verenkierto virkistyy.

Lämmin höyry kosteuttaa hengitysteitä, sitoo pienhiukkasmateriaalia ja auttaa poistamaan limaa. Niin ikään höyry aktivoi limakalvoilla puolustusreaktion, joka auttaa tuhoamaan taudinaiheuttajia. Näin WellO2 parantaa vastustuskykyä.

Monelle laitteen käyttäjälle suurin helpotus on hengityksen helpottuminen. Kun hengenahdistus vähenee, mielikin rauhoittuu ja yöuni paranee. Hengitysoireista kärsivät tietävät, miten kokonaisvaltainen merkitys ”hyvällä hengityspäivällä” on.

Hienoa sekin, että tämä aparaatti on helppokäyttöinen. Puhallat laitteeseen ja sitten hengität laitteen tuottamaa höyryä. Toistoja tarpeen mukaan, mutta viisikin minuuttia päivässä riittää. Parhaat tulokset saavutetaan tinkimättömällä päivittäisellä harjoittelulla.

Keksijä itse avaa aamulla yön jäljiltä hengityksensä WellOlla 5-10 toistolla. Saman hän tekee illalla ja ennen lenkille lähtemistä. Jos hengitys tuntuu yöllä ahtaalta, WellO auttaa ja ”limatehdas” pysähtyy.

Käyttäjäpalaute kertoo, että WellOsta hyötyvät hengitysongelmaisten lisäksi muun muassa äänityöläiset, urheilijat ja myös he, jotka eivät voi pitää kuntoaan yllä riittävällä liikunnalla.

WellO2 sopii monille, mutta ei kaikille. Älä käytä laitetta, jos sinulla on ilmarinta tai tärykalvon sairaus tai vaurio. WellO ei myöskään sovi yhteen silmä-, vatsa- tai rintaontelon tuoreen leikkauksen kanssa. Neuvottele lääkärisi kanssa, jos sinulla on astman pahenemisvaihe, akuutti kuumeinen hengitystieinfektio, selvittämätön hengityssairaus, taipumus nenäverenvuotoon, vakava sydänsairaus, tuore infarkti tai keuhkoveritulppa, valtimon pullistuma, hyvin korkea verenpaine tai epilepsia. Myös raskauden loppuvaiheessa on hyvä konsultoida lääkäriä ennen WellO2-laitteen käyttämistä

Lisätietoja, käyttäjäkokemuksia ja käyttöopastusta löydät WellO2-sivustolta!