20.06.2023

Laastarisesonki on täällä!

BlogiTerveys ja hyvinvointi

Aineksia vähintäänkin tämän kesän kestävään laastarisuhteeseen.

Laastarisesonki on täällä!

Hyvä laastarisuhde auttaa elämässä eteenpäin!

Lomalaisen lääkekaappi on tietysti loistoiskussa. Tulehduskipulääkettä, parasetamolia, desinfiointiainetta, hydrokortisonia, ripulilääkettä, antihistamiinia… Mutta paikkaushommiin ruvetessa laastariarsenaali edustaakin tyyliä historiaa hetkessä. Ei kiinnity, ei pysy, ei kestä vettä. Isomman haavan tullen muistuu mieleen, että sideharso loppui jo viime kesänä. Iik ja kääk!

Kesä ja varsinkin kesäloma on tunnetusti ajanjakso, jolloin sattuu ja tapahtuu. Polvet ruvella, naulan jättämä muisto jalkapohjassa, ruusunpiikkien viiltoja käsivarsissa – arpia, joista riittää tarinaa arkeen palatessa. Näppärä haavanhoitovalikoima pelastaa niin uhrin kuin tilkitsijänkin.

Lapsiperheissä kuviollinen, värikäs laastari on ehdoton ykkönen. Sillä hoidetaan yhtä paljon mielipahaa ja harmitusta kuin itse haavaa ja kipuakin. Luotettavan kiinnityksen ohella vedenkestävyys, imukykyisyys ja tarttumattomuus haavaan ovat hyvän lastenlaastarin ominaisuuksia. (Leukoplast kids)

Iän karttuessa arvostetaan myös sopivuutta herkälle iholle, hengittävyyttä, tulehtumisriskin pienenemistä ja elastisuutta. Riemukkaiden värien sijasta huomaamattomuus ja läpinäkyvyys saa pisteitä. Jos iho on hyvin hauras, laastarin helppo irrotettavuus on tärkeässä roolissa. (Leukoplast soft white, Leukoplast aqua pro)

Lääkekaappi tykkää majoittaa myös haavasidoksia (Leukomed, Leukomed T Plus), sideharsoja (Elastomull, Elastomull haft), kiinnityskalvoja (Fixomull transparent) ja kiinnitysteippejä (Leukoflex, Leukosilk). Näistä tuotteista on monimuotoisempiinkin komennustehtäviin: Fixomull transparent sopii sidosten kiinnittämisen ohella muun muassa hiertymien ennaltaehkäisyyn. Läpinäkyvyytensä ansiosta näppärä apu vaikkapa juhlakengissä. Leukosilk taasen on teippiä, johon voi kirjoittaa, joten se käy vaatteiden merkkaamiseenkin.

Kun varautuu kunnolla, sattuu vähemmän. Haaveriköyhää kesää!