23.05.2019

Pidä lääkkeistäsi huolta matkalla!

BlogiDiabetes

Oletko suuntaamassa lomamatkalle? Tiesitkö, että jos insuliini altistuu liian korkeille lämpötiloille, sen teho heikkenee? On olemassa erityisiä kylmälaukkuja lämpöherkkien lääkkeiden kuljettamista varten. Esittelemme niitä blogissa – lue lisää!

Pidä lääkkeistäsi huolta matkalla!

MedActivin insinööreistä ja fyysikoista koostuva asiantuntijatiimi kehittää kylmälaukkuja, jotka suojaavat lämmölle herkkiä lääkkeitä kuljetuksen aikana. MedActiv on maailmanlaajuisesti johtava brändi omalla alallaan. Olet lähdössä sitten lyhyelle tai pitkälle reissulle, MedActivin valikoimasta löydät tarpeisiisi sopivan kylmälaukun.

iCool-laukut

iCool-kylmälaukku pitää lääkkeet jääkaappilämpöisinä (2-8 °C) kahdestatoista tunnista jopa yli vuorokauteen, riippuen laukkumallista. Laukkua on tärkeää käyttää ohjeiden mukaan, jotta sisälämpötila ei pääse nousemaan. Tutustu laukkumalleihin ja lue käyttövinkit kohdasta "UKK (Usein kysytyt kysymykset)"!

iCool Weekender

Weekender on kompakti kylmälaukku, jossa on tilaa esimerkiksi muutamalle insuliinikynälle. Kiinnitysnauhastaan Weekenderin voi kiinnittää vaikkapa vyölenkkiin, jolloin se kulkee kätevästi mukana paikasta toiseen. Weekender mahtuu mainiosti myös reppuun tai isoon käsilaukkuun. Tämä iCoolin pienin laukkumalli pitää lääkkeet viileinä kahdentoista tunnin ajan.

iCool MediCube on kylmälaukkumalleista suurin.

iCool Prestige

Tiedossa hieman pidempi reissu? iCool Prestigeen mahtuu jopa viisi insuliinikynää ja tilaa jää tarvittaessa pienelle määrälle muitakin lääkkeitä. Prestigessa lääkkeet säilyvät jääkaappilämpöisinä parhaimmillaan vuorokauden ajan.

iCool MediCube

Kaukomaille suuntaavan valinta on iCool MediCube. MediCubeen mahtuu peräti parikymmentä insuliinikynää. MediCube pitää lääkkeesi jääkaappilämpöisinä jopa 36 h.

Käyttöohje:

1. Laita laukun sisällä oleva kylmäpakkaus pakastimeen (-18 °C) vähintään 14 tunniksi ennen käyttöä.

2. Aseta jäätynyt kylmäpakkaus sille tarkoitettuun taskuun/lokeroon. Laita lääkkeesi iCool-laukkuun ja sulje laukku huolellisesti. Lääkkeet eivät saa olla suorassa kosketuksessa jäätyneisiin kylmäpakkauksiin. Lääkkeitä suositellaan säilytettäviksi omissa pakkauksissaan. 

UKK:

K: Voivatko lääkkeet jäätyä iCool-laukussa?

V: Eivät voi, jos laukkua käytetään oikein. Laukkuun ei kannata missään nimessä laittaa ylimääräisiä kylmäpakkauksia. Ne eivät paranna laukun tehoa.

K: Mitä lääkkeille tapahtuu, jos ulkolämpötila on hyvin korkea?

V: Laukut on testattu niin sanotussa lentokonelämpötilassa, joka on 24,2 °C. Jos laukkua säilytetään korkeammassa ulkolämpötilassa (24,2-32 °C), laukun teho laskee mutta ei katoa. Aika, jonka lääkkeet pysyvät jääkaappilämpöisinä, lyhenee kolmanneksella ulkolämpötilan ollessa 32 °C.

K: Voiko kylmäpakkausta käyttää, jos se vuotaa?

V: Ei. Pakkauksen täytyy olla käytettäessä aivan ehjä. Ylimääräisiä kylmäpakkauksia löydät Diabeteskaupasta

K: Saako iCool-laukun ottaa mukaan lennolle käsimatkatavaroihin?

V: Elintärkeät lääkkeet saa kuljettaa käsimatkatavaroissa. Lääkärintodistus ja resepti on hyvä olla mukana. Tarkempia ohjeita voi tiedustella lentoyhtiöltä.

K: Mistä tiedän, mikä iCool-laukku on minulle sopiva?

V: Jos epäröit kahden eri laukkumallin välillä, valitse se, joka pitää lääkkeet kylminä pidemmän ajan. Matkan aikana saattaa tulla odottamattomia viivästyksiä. Etenkin lämpimiin matkakohteisiin suunnatessa on tärkeää huomioida, millaisissa ulkolämpötiloissa laukkua kuljetetaan. Varmista myös, että laukussa on tarpeeksi tilaa kaikille lääkkeille.

K:  Saako laukkua avata ja sulkea kesken kuljetuksen?

V: Ethän avaa kylmälaukkua turhaan. Avaaminen ja sulkeminen nostaa laukun sisälämpötilaa.

 


EasyBag-laukut

EasyBag soveltuu huoneenlämpötilassa (16-25 °C) säilytettävien lääkkeiden kuljettamiseen. EasyBagissa on kankainen kylmäpussi, joka aktivoituu kylmässä vedessä liottamalla. EasyBag on ihanteellinen valinta vaikkapa kesäiselle metsäretkelle tai uimarannalle. EasyBag Single -malliin mahtuu yksi insuliini- tai adrenaliinikynä ja EasyBag Classiciin korkeintaan viisi kynää. Lääkkeet säilyvät EasyBag-laukussa viileinä useita päiviä.

EasyBag Classic -laukkuun mahtuu kolmesta viiteen insuliinikynää.

Käyttöohje:

1. Liota kylmäpussia 1-2 minuuttia ja pyyhi ylimääräinen vesi pois pyyhkeellä.

2. Aseta kylmäpussi EasyBag-laukkuusi.

3. Laita lääkkeesi EasyBagiin ja sulje laukku huolellisesti.

4. Kun kylmäpussi on kuivunut, kastele se uudelleen.

UKK:

K: Mitä jos ulkona on hyvin kuuma? Säilyvätkö lääkkeet silti huoneenlämpöisinä?

V: EasyBagia on testattu jopa 42 asteen lämpötilassa, jolloin lämpötila laukussa nousi vain hieman yli huoneenlämpötilan. EasyBag säilyttää lääkkeet optimaalisessa lämpötilassa, kun ulkolämpötila on 2-32 °C. 

K: Toimiiko EasyBag paremmin, jos laitan sen sisään ylimääräisen kylmäpussin?

V: Ei. Käytä laukkua vain ohjeiden mukaan.

K: Voiko EasyBagia käyttää kylmälaukkuna, jos kylmäpussin pakastaa?

V: Ei. Jos lääkkeesi tarvitsevat kylmäsäilytystä, suosittelemme iCool-laukkuja.

K: Missä säilytän EasyBagia?

V: EasyBagin tulisi saada ”hengittää” toimiakseen kunnolla. Jos laitat EasyBagin reppuun tai laukkuun, älä työnnä sitä muiden tavaroiden alle. Älä säilytä EasyBagia koskaan muovipussissa.

K: Kuinka usein EasyBagin kylmäpussia tulee liottaa vedessä?

V: Se riippuu ulkolämpötilasta. Yleensä sopiva väli on muutama päivä. Liota kylmäpussia aina, kun se on päässyt kuivumaan.

K: Voiko kylmäpussin kastella tavallisella hanavedellä?

V: Kyllä. Vettä ei tarvitse desinfioida. Esimerkiksi järvivettä ei kuitenkaan suositella pussin kastelemiseen hygieniasyistä.

 

Tutustu MedActivin innovatiivisiin kylmälaukkuihin ja tee matkastasi huoleton!

 

Teksti: Varpu Askinen

Kuvat: MedActiv

 

Lue lisää:

iCool-kylmälaukut

EasyBag-kylmälaukut

MedActiv

Blogi

Diabeteskauppa

 

Haluatko lukea blogitekstin jostain tietystä aiheesta? Lähetä juttutoivomus osoitteeseen varpu.askinen@diabeteskauppa.fi