Viimeisimmät
01.09.2024
Äly valui sukkiin – ja kiitos siitä!23.08.2024
Jalkapohjien tuesta kiittää koko kroppa20.06.2023
Laastarisesonki on täällä!15.06.2023
Tuokaa vettä ja viilentäviä pyyhkeitä!17.01.2019
Diafree - kokonaisvaltaista etähoitoa!
BlogiDiabetes
Verkkolääkäriasema Diafreen perustajan, Jakob Valdman, haastattelu aloittaa kaksiosaisen artikkelisarjamme, jossa kerrotaan tyypin 2 diabeteksen hoitovaihtoehdoista.
Jakob Valdma on Diafreen perustaja ja lääkäri.
Jakob Valdmalla on monivuotinen kokemus perus- ja työterveydenhuollossa työskentelystä. Hän on myös nähnyt, miten elintapasairauksia pyritään torjumaan. Tarkkailtuaan tilannetta aikansa Valdma totesi hoidon olevan puutteellista. Tästä havainnosta sai alkunsa Lempi, jonka nimi sittemmin muuttui Diafreeksi.
- Metabolisen oireyhtymän kohdalla lääkkeillä voidaan vain hoitaa, ei parantaa. Terveydenhuolto ei tarjoa keinoja elintapahoidolle, Valdma esittää.
Valdma perusti yrityksen lähes tarkalleen vuosi sitten yhdessä Jerry Hietaniemen kanssa. Hietaniemi on liikunta-alan ammattilainen. Diafree tarjoaa asiakkaille lääketieteellisen seurannan, ravinto-opastuksen ja liikuntavalmennuksen samassa paketissa. Valdman ja Hietaniemen lisäksi valmennustiimiin kuuluvat ravitsemusterapeutti, kolme sairaanhoitajaa ja elintapavalmentajat. He kaikki ovat erikoistuneet tyypin 2 diabeteksen hoitoon.
Asiakaslähtöisyys ytimessä
Valdma kertoo, että valmennuksessa otetaan huomioon kaikki sokeritasapainoon vaikuttavat tekijät. Ravinto- ja liikuntatottumusten muuttamisen lisäksi pyritään vähentämään stressiä ja parantamaan unenlaatua. Suotuisa sosiaalinen ympäristö edesauttaa elintapamuutoksen onnistumista.
- Tavallaan meillä ei ole mitään ”salaista asetta”, kaikki tehdään asiakaslähtöisesti, Valdma toteaa.
Diagnoosi tyypin 2 diabeteksesta saattaa vetää mielen matalaksi. Diafree-valmennuksessa pyritään tarjoamaan apua myös siihen, tukemalla ja rinnalla kulkemalla.
Monipuolista hoitoa tiiviissä seurannassa
Valdman mukaan tyypin 2 diabeetikon tilanne on pahimmillaan tämä: kerran vuodessa kontrolli ja ohjelappu käteen.
- Elintapasairauksissa tarvitaan valmennusta ja ohjausta ja se on tässä (Diafree-valmennuksessa) se ydin.
Diafree-valmennus tapahtuu verkossa, videopuhelujen ja chatin välityksellä. Valmennus alkaa kolmen kuukauden mittaisella intensiivijaksolla. Jakson alussa ja lopussa asiakas tapaa lääkärin ja hoitajan. Hän saa ohjeet verenpaineen ja verensokerin omaseurantaan. Edistymistä tarkkaillaan myös verikokeita ottamalla. Kolmen kuukauden aikana lääkäriin ollaan videoyhteydessä viisi kertaa, tunnista puoleentoista tuntiin kerrallaan. Halutessaan asiakas voi tavata lääkäriä useamminkin.
Intensiivijaksoon kuuluvat myös ”maanantaimittaukset”, joissa kartoitetaan fysiologinen ja henkinen tilanne:
- Asiakkaalta kerätään verenpaine- ja verensokeritulokset. Asiakas myös kertoo, miltä valmennus on tuntunut.
Seuranta mahdollistaa Valdman mukaan nopean reagoimisen muutoksiin. Intensiivijakson jälkeen osa asiakkaista jatkaa valmennuksen parissa kevyemmin, osa tiiviimmin.
Ravinto räätälöidään perusrungon ympärille
Kun ruokavaliota aletaan suunnitella, kuunnellaan asiakkaan toiveita. Ruokavalioon on olemassa kuitenkin perusrunko. Valdman mielestä painonpudotuksen kannalta olennaisinta on sovittaa energiantarve ja -kulutus toisiinsa.
- Niin kauan kuin elimistö ei polta pois sisäelinrasvaa, aineenvaihduntaa on vaikeaa kääntää, Valdma kertoo.
Kun ruokamäärät ovat kohdallaan, voidaan kohdistaa huomio ravinnon laatuun. Valdma on huomannut, että toiset haluavat vähemmän hiilihydraatteja ja toiset enemmän. Hiilihydraattipitoisen ruokavalion ongelma on Valdman mukaan siinä, että hiilarit aiheuttavat insuliiniresistenssiä ja muuttuvat rasvaksi maksaksi. Kaikki hiilihydraatit eivät kuitenkaan ole Valdman mielestä automaattisesti huonoja.
- Tärkeintä on se, että hiilihydraatit sisältävät kuitua – sekä veteen liukenematonta että veteen liukenevaa, hän painottaa.
Valdma kertoo, että kuidut edistävät suolen bakteerikannan hyvinvointia, mikä laskee matala-asteista tulehdustilaa elimistössä. Kuitupitoiset vihannekset ja viljatuotteet sisältävät kivennäisaineita ja vitamiineja, joilla on lukuisia terveyshyötyjä. Hyviksi proteiininlähteiksi luetaan Diafree-valmennuksessa kala, kana, kasviproteiini, vähärasvaiset maitotuotteet ja kananmuna. Rasvoista suositaan tyydyttymättömiä. Nesteistä paras on vesi:
- Iso osa ihmisistä on usein pienessä nestehukassa, Valdma muistuttaa.
Liikuntaa lähtötilanne huomioiden
Liikuntavalmennus suunnitellaan asiakkaan lähtötilanne huomioiden. Jos asiakas ei ole harrastanut liikuntaa lainkaan, voi tavoitteena olla alkuun vaikkapa kymmenen minuutin kävelylenkki päivittäin.
- Liikunta on niin yksilöllistä, että siinä tulee esiin valmentajan taito, korostaa Valdma.
Ruokavaliolla ja liikunnalla tavoitellaan terveyshyötyjä. Tavoitteena on pysyvä muutos, yksi askel kerrallaan. Kuuden kuukauden seurantajakson tulokset, jotka julkaistiin viime syksyn loppupuolella, ovat lupaavia:
- 46 % on vähentänyt lääkkeitä ja 31 % lopettanut kaikki lääkkeet, Valdma iloitsee.
Yleisohjeita tyypin 2 diabeetikoille
Diafree-valmennus on yksilöllistä, mutta joitakin yleisiä ohjenuoria Valdma on valmis tyypin 2 diabeteksen hoitamiseen antamaan:
- Isoin ongelma on sisäelinrasva, sen poistaminen on hyödyllistä kaikille ihmisille. Lisätään aktiivisuutta ja vähennetään energiansaantia.
Kaikki, mikä tukee hormonaalista toimintaa, on Valdman mukaan hyväksi terveydelle. Unen merkitystä ei tule vähätellä ja stressin välttäminen on tärkeää. Tupakoinnin lopettaminen ja alkoholinkäytön minimoiminen ovat myös ”helppoja” keinoja parantaa aineenvaihduntaa. Hyvät valinnat edistävät sitä, että kehoon ei pääse kehittymään matala-asteista tulehdusta.
Tavoitteet määräävät suunnan
Kun ihminen pyrkii elämäntapamuutokseen, vastaan tulee monenlaisia palveluntarjoajia. Valdman mukaan se, mikä itse kullekin on sopiva vaihtoehto, riippuu tavoitteista ja tilanteesta.
- Kuinka paljon ihminen tarvitsee tukea, palvelua tai neuvoa? Haluaako parantaa elämänlaatua? Vai nopeasti hyviä tuloksia?
Valdma suosittelee tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Pieni skeptisyyskin on hyvästä. Valdma ei usko nopeisiin yksittäisiin ratkaisuihin. Diafree-valmennusta hän suosittelee kokonaisvaltaista tukea tarvitsevalle.
Suuret visiot
Hälyttävän diabetestilanteen syntyminen on Valdman mukaan seurausta siitä, että työ on muuttunut istumapainotteiseksi ja ruoka on saatavilla hetkessä jopa kotiovelle. Lopputuloksena on epätasapaino energiansaannin- ja kulutuksen välillä. Lääkehoidon kehittyminen nähdään usein hyvänä asiana, mutta:
- Mitä enemmän lääkehoito kehittyy, sitä vähemmän motivoituneita olemme muuttamaan elintapoja.
Valdma mainitsee muutaman muunkin riskitekijän: ympäristömyrkyt, antibioottien liikakäytön ja heikentyneen suolistobakteerikannan. Tulevaisuuteen Valdma suhtautuu kuitenkin toiveikkaasti. Diafreen kymmenen vuoden tavoitteena on todistaa, että heidän tapansa parantaa kansan hyvinvointia on pysyvä ja tehokas:
- Tarkoituksena on toimia suunnannäyttäjänä mutta tietenkin myös kasvaa yrityksenä.
Lue lisää tai ota yhteyttä:
info@diafree.fi
040 351 8556 (arkisin 9-16)
Teksti: Varpu Askinen
Kuva: Jakob Valdma