17.03.2020

Glukoosisensorointi kehittyy kovaa vauhtia

BlogiDiabetes

Jatkuvaan glukoosipitoisuuden seurantaan eli glukoosisensorointiin on tarjolla maailmalla jo useampi vaihtoehto. Suomessa yleisin on FreeStyle Libre. Millaiselta näyttää glukoosisensoroinnin nykyhetki ja tulevaisuus?

Glukoosisensorointi kehittyy kovaa vauhtia

FreeStyle Librelle löytyy nykyään paljon oheistarvikkeita, kuten lukijan suojakuori, LibreFix-pidike ja koristetarra.

Mikä glukoosisensorointi?

Vaikka perinteinen pikamittari pitää edelleen pintansa, uusia tapoja mitata verensokeria kehitetään koko ajan. Suomessa on käytössä muutamakin erilainen glukoosisensorointijärjestelmä. Mutta mitä glukoosisensorointi oikeastaan tarkoittaa? Glukoosisensorointi (jatkuva glukoosipitoisuuden seuranta, CGM) voi korvata joko osittain tai täysin pikamittarilla mittaamisen. Glukoosisensoroinnissa ihon alle asetetaan kudosnesteen sokeripitoisuutta mittaava pienikokoinen sensori, jota myös anturiksi kutsutaan. Sensorissa itsessään tai siihen kiinnitettynä on lähetin.  Tulosten vastaanottajana toimii lukulaite tai älypuhelin tai joissain tapauksissa insuliinipumppu. Osa lukulaitteista vastaanottaa glukoosiarvot automaattisesti, kun taas osa vaatii hipaisun sensoriin.

Sensorijärjestelmä seuraa trendejä

Sensori mittaa veren glukoosipitoisuuden sijaan soluvälitilan sokeripitoisuutta, minkä vuoksi lukemien muutokset ovat hieman veren glukoositason muutoksia hitaampia. Siksi sensorijärjestelmällä seurataan ennen kaikkea verensokeritrendejä. Uusimmat laitteet jopa hälyttävät liian pienistä ja suurista lukemista sekä huomattavista vaihteluista. Sensorointi sopii apuvälineeksi periaatteessa kaikille diabeetikoille. Suomessa sensorointijärjestelmän saa tällä hetkellä pääosin terveydenhuollon kautta. Kaikki halukkaat eivätkään vielä pääse nauttimaan sensoroinnin hyödyistä.


Erilaisia sensoreita

 

FreeStyle Libre

Abbottin FreeStyle Libre on tunnetuin laite Suomessa, sillä se on terveydenhuollon jakelussa. Libre on niin sanottu pyyhkäisy- tai puolisensori. Sensorissa itsessään on lähetin. Lähetin on kuitenkin hyvin pienitehoinen, minkä vuoksi lukulaite tai älypuhelin pitää pyyhkäistä sensorin yli glukoosiarvojen saamiseksi esille. Libren sensori mittaa verensokerilukemia käsivarresta 14 vuorokauden ajan päivin ja öin, minkä jälkeen se vaihdetaan uuteen. Pienen kolikon kokoisen sensorin vaihtaminen onnistuu näppärästi kotioloissa. Skannauksen yhteydessä näkyvät ajankohtainen glukoosiarvo, viimeisen 8 tunnin glukoosiarvot sekä trendinuoli. Nuoli osoittaa, mihin suuntaan glukoosiarvo on menossa. Lisäksi Libre tarjoaa mahdollisuuden tavoitearvojen asettamiseen ja niiden toteutumisen seuraamiseen. Lukulaite tallentaa tulokset 90 vuorokauden ajalta.

Dexcom G6

Dexcom G6 on perusominaisuuksiltaan Libren kaltainen, mutta siinä on erillinen lähetin. Sensori mittaa glukoosiarvoja ja lähettää tietoa langattomasti näyttölaitteeseen lähettimen välityksellä. Sensoria ei siis tarvitse koskettaa, mikä onkin hyvä puoli Libreen verrattuna. Vastaanottimeksi sopii Apple- tai Android-yhteensopiva älylaite tai kosketusnäyttövastaanotin. Dexcomin sensori asennetaan vatsaan navan korkeudelle ja sen päälle kiinnitetään pienikokoinen lähetin. Sensoria voi käyttää 10 vuorokauden ajan ja lähetin taas toimii muutaman kuukauden. Myös Dexcom G6:n sensorin voi vaihtaa näppärästi kotona. Dexcom G6:n selkeä etu on hälytysominaisuus. Laite varoittaa, kun glukoosiarvo on menossa liian korkealle tai matalalle. Näin voidaan välttää vaikeita hypoglykemioita. Dexcomin sensorointijärjestelmän voi ”jakaa” seuraajille, jolloin myös läheiset pysyvät kartalla verensokerilukemista. Tästä hyötyvät etenkin lapset ja vaikeahoitoiset diabeetikot.

Medtronic Guardian Connect CGM

Medtronicilta löytyy myös muutamia sensorointijärjestelmiä, joista uusimman, Guardian™ Connect CGM:n, luvataan olevan entistä tarkempi, luotettavampi ja miellyttävämpi. Guardian™ Connect CGM on hyvin paljon Dexcom G6:n kaltainen. Se koostuu sensorista, lähettimestä ja vastaanottimesta. Sensori asetetaan vatsaan suunnilleen navan korkeudelle ja lähetin sen päälle. Sensori on mahdollista kiinnittää myös alaselkään. Käyttöikä sensorilla on 7 vuorokautta. Guardian™ Connect CGM -lähetin sisältää vianmäärityssirun, joka seuraa sensorin tilaa ja valmistajan mukaan parantaa suorituskykyä. Laitteessa on myös ennakoiva hypohälytys. Myös Guardian on yhdistettävissä älypuhelimeen.


Uutuuksia diabeteksen hoitoon

 

FreeStyle Libre 2

Freestyle Libren valmistaja Abbott ilmoitti jo pari vuotta sitten julkaisevansa laitteestaan uuden version, Freestyle Libre 2:n. Freestyle Libressä tulee olemaan hälytystoiminto verensokerin laskiessa liian alas tai noustessa liian korkealle. Tähän Libre käyttää Bluetooth-yhteyttä. Libre 2 osaa hälyttää myös silloin, kun lukulaite ei saa syystä tai toisesta enää yhteyttä sensoriin. Mittaustapaan ei tule muutoksia: lukulaite pyyhkäistään sensorin yli ja lukema ja trendinuoli ilmestyvät näytölle. Abbott kertoo saaneensa Freestyle Libre 2:lle hyväksynnän EU:n alueelle ja julkaisun odotetaan tapahtuvan lähiaikoina.

Eversense

Ruotsalainen Rubin Medical on kehittänyt Eversense®-glukoosinseurantajärjestelmän. Eversensen® selkeänä etuna on se, että sensori vaihdetaan vain muutaman kerran vuodessa. Vaihtaminen tosin vaatii käynnin hoitajan tai lääkärin vastaanotolla. Sensori asetetaan olkavarren ihon alle ja ihon päälle kiinnitettävä lähetin välittää glukoosiarvot älypuhelimeen, tablettiin tai Apple Watch -älykelloon. Lähettimen kiinnostava ominaisuus on tärinävaroitus. Lähetin tärisee kevyesti, kun glukoosiarvot nousevat tai laskevat huomattavasti. Tärinä tuntuu kehossa, mikä mahdollistaa nopean reagoimisen arvojen vaihteluun. Käyttäjä voi itse määritellä arvot, joista lähetin hälyttää. Lähetin vastaanottaa mittausarvoja viiden minuutin välein.

Tarkkuutta uudella algoritmilla

Eversense® käyttää innovatiivista fluoresoivaa polymeeritekniikkaa glukoosin mittaamiseen kudosnesteestä. Tekniikka on patentoitu. Eversense® hyödyntää uutta 602-algoritmia, jonka luvataan tarjoavan parempi mittaustarkkuus. Tarkkuuden pitäisi säilyä anturin koko käyttöiän ajan. Järjestelmä tosin tulee kalibroida kahdesti päivässä, mikä onkin huono puoli kilpailijoihin verrattuna.

Yksinkertainen mutta monipuolinen sovellus

Glukoosiarvot siirtyvät Bluetooth-yhteyden kautta langattomasti Eversense®-sovellukseen. Sovellus näyttää viimeisimmän arvon ja arvioi trendejä eli sitä, mihin suuntaan arvot ovat menossa. Sovellus luo kaavoja ja käyriä ja kertoo, täyttyvätkö asetetut tavoitteet. Älypuhelimeen on ladattavissa myös Eversense® NOW -mobiilisovellus, jonka avulla läheiset voivat nähdä glukoosiarvot ja ennen kaikkea vastaanottaa hälytyksiä. Tämän luvataan parantavan hoitotasapainoa.

Pian myös Pohjoismaihin?

Tällä hetkellä Eversense® on käytössä Yhdysvalloissa ja käyttäjäkokemusten perusteella laitetta luvataan parantaa jatkuvasti. Toiveena on, että laite olisi mahdollisimman pian myös Pohjoismaiden markkinoilla.


Seuraa uutisia!

Markkinoilla näyttäisi olevan useampikin valmistaja, joista jokainen kehittää jatkuvasti uusia, parempia ja tarkempia laitteita jatkuvaan glukoosisensorointiin. Uutisia kannattaa seurata, sillä mitä todennäköisemmin markkinat tulevat laajenemaan Suomessakin. Voimme vain arvailla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

 


 

Lähteet:

https://www.diabetes.fi/files/7134/Glukoosisensorointi_Kaja_Normet_52016.pdf

https://diabeteslehti.diabetes.fi/mita-uutta-verensokerin-hoitovalineiden-markkinoilla/

https://freestylediabetes.fi/tuotteemme/freestyle-libre

https://ykkostyypit.fi/testissa-freestyle-libre/

https://www.dexcom.com/fi-FI

http://www.medtronicdiabetes.com/products/guardian-connect-continuous-glucose-monitoring-system

https://diabeteslehti.diabetes.fi/uutuuksia-verensokerin-hoitoon/

https://abbott.mediaroom.com/2018-10-01-Abbott-s-FreeStyle-R-Libre-2-with-Optional-Real-Time-Alarms-Secures-CE-Mark-for-Use-in-Europe

https://www.youtube.com/watch?v=AWE-FvnvDCg

https://rubinmedical.se/eversense-cgm/

https://rubinmedical.se/2019/12/13/eversense-xl-godkant-for-att-ta-behandlingsbeslut-pa-sensorvarde/

 

 

Teksti: Varpu Askinen