14.11.2018

Vietetään yhdessä Maailman diabetespäivää!

Diabetes

Oletko kuullut Maailman diabetespäivästä? Vuosittaisen diabeetikkojen juhlapäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota diabetekseen ja kutsua ihmisiä taistelemaan yhdessä sairautta vastaan.

Vietetään yhdessä Maailman diabetespäivää!

#siniranne

Vuosittain vietettävä Maailman diabetespäivä (World Diabetes Day) on jälleen täällä. Marraskuun 14. päivä on valikoitunut Maailman diabetespäiväksi siksi, että silloin vietetään Frederick Bantingin syntymäpäivää. Banting keksi insuliinin lähes sata vuotta sitten yhdessä Charles Bestin kanssa. Teemapäivän perustivat vuonna 1991 Kansainvälinen diabetesliitto IDF ja Maailman terveysjärjestö WHO. Maailman diabetespäivässä on mukana diabetesjärjestöjä ja muita yhteisöjä yli sadasta maasta. Vuodesta 2006 alkaen Maailman diabetespäivä on ollut myös yksi YK:n julistamista vuosipäivistä. YK kutsuu päätöslauselmassaan kaikkia jäsenmaitaan taistelemaan yhdessä diabetesta vastaan ja kehittämään diabeteksen hoitoa kansallisesti. Suomi on ollut mukana arvokkaassa juhlassa aivan alusta asti.

Mitä jaloillesi kuuluu?

Tänä vuonna Maailman diabetespäivän teemana on jalkojen terveys. Diabeteksen hyvään hoitoon kuuluu jalkojen kunnon tarkkaileminen ja ylläpitäminen. Jalat kannattaa tutkia itse säännöllisesti – joissain tapauksissa jopa päivittäin. Tietoa jalkojen tutkimisesta ja hoitamisesta löydät esimerkiksi Diabetesliiton teemasivulta. Diabeteskaupasta löydät erityisesti diabeetikolle sopivia sukkia ja voiteita.

Sininen ympyrä symboloi taistelua diabetesta vastaan

Maailman diabetespäivän ja diabeteksen vastaisen taistelun symboli on sininen ympyrä. Ympyrämuodon merkitys on myönteinen ja se viestii yhtenäisyydestä, elämänhalusta ja terveydestä. Sininen ympyrä kutsuukin meitä kaikkia yhteiseen taisteluun diabetesta vastaan.

Sinistä ranteeseen!

Diabetesliiton nuorisotoimikunta kehottaa koristamaan ranteen sinisellä värillä Maailman diabetespäivänä ja postaamaan kuvan ranteesta someen hashtagilla #siniranne. Diabeetikko voi pujottaa ranteeseensa vaikkapa perinteisen silikonirannekkeen. Luovuus on kuitenkin sallittua. Haasteeseen voi osallistua jokainen, joka haluaa olla mukana tukemassa diabeetikkoja. Lue täältä lisää kampanjasta!

Miten diabetespäivää vietetään Suomessa?

Diabetespäivänä monet diabetesyhdistykset ja muut tahot järjestävät diabetekseen liittyviä, pääosin kaikille avoimia, tapahtumia. Suurissa ja pienissäkin kaupungeissa kuullaan diabetesaiheisia luentoja. Verensokeriaan pääsee mittailemaan esimerkiksi Tampereen Diabetesyhdistyksen toimistolla. Maailman diabetespäivänä valitaan myös Vuoden diabetesteko. Tunnettuja rakennuksia Helsingin kaupunginteatterista Turun Kirjastosiltaan valaistaan sinisellä valolla teemapäivän kunniaksi. Diabetesliiton sivuilta löydät osan tapahtumista. Huomaathan, että tapahtumia järjestetään koko viikon ajan!

Myös Diabeteskauppa on menossa mukana!

Me Diabeteskaupassa haluamme tarjota diabeetikoille välineitä terveydestään huolehtimiseen. Juhlimme Maailman Diabetespäivää kokonaisen viikon ajan ja verkkokauppamme tulvii huipputarjouksia. Meidän haastettiin mukaan #siniranne-kampanjaan ja otimme toki osaa myös siihen!

Hyvää Maailman diabetespäivää!

Lue lisää:

Diabetesliiton tiedote

World Diabetes Day

Diabeteskauppaan!

Teksti ja kuva: Varpu Askinen

 

 

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: